[ Home ]
Wat is nieuw?
december 2024
Citaten uit:
Hocken, Kerensa Taylor, Jon: Compassie als de kern van de therapie voor daders van seksueel misbruik.
In: Forensic Interventions for Therapy and Rehabilitation - Case Studies ans Analysis - Edited by Belkinda Winter, Nicholas Blagden, Laura Hamilton and Simon Scott - Routledge, London, 2022.
Ingeleid, geselecteerd en vertaald door Dr Frans E. J. Gieles, op
< https://www.helping-people.info/compassie_als_de_kern.html >
oktober 2024
Citaten uit:
Chronos, Agatha, Jahnke, Sara & Blagden, Nicholas:
De behoeften aan en ervaringen met behandeling van pedo- en hebefielen – Een systematisch overzicht - Archives of Sexual Behavior, 15 juli 2024
- Hier vertaald en samengevat door Frans Gieles.
"Hier" = < https://www.helping-people.info/behoeften_en_ervaringen.html >
Mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot kinderen (voor en/of tijdens de puberteit) stuiten op grenzen en problemen als ze hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg. Dit overzicht wil de kloof tussen hun behoeften aan en ervaringen met de zorg die hen wil helpen. [... ... ...]
Wat helpt dan wel?
Een therapeut die weet wat pedofilie is en die een veilige en begripsvolle plek weet te scheppen.
juni 2024
Citaten uit:
Gijs, Luk & Verschueren, Sophie:Teveel? Te weinig?
Trends in de psychologische
theorievorming over seksuele interesses, parafilieën en
parafiele stoornissen gedurende de afgelopen 25 jaren; in: Tijdschrift voor Seksuologie, 44-4, december 2020.
Vele psychologische theorieën zijn in zwang om de (ontwikkeling van) parafilieën te verklaren. Aan de hand van het pathologiserende en normaliserende paradigma, de twee grote paradigma’s die dit deelgebied van de seksuologie domineren, worden de ontwikkelingen in de psychologische theorievorming over ‘ongewone seksuele smaken’ prototypisch in kaart gebracht. Neurobiologische en neuropsychologische benaderingen van pedofilie worden gebruikt als prototype van het pathologiserende paradigma. Tevens wordt stilgestaan bij het duale proces-model van seksueel denken van Bartels, dat niet alleen aandacht heeft voor de inhoud van een seksuele interesse, maar ook oog heeft voor de activering, het gebruik en de effecten van een parafiele fantasie. [...] Na een evaluatie van de huidige stand van zaken, wordt kort stilgestaan bij de klinische implicaties van de psychologische theorievorming.
[* Zie hieronder: Gieles ... reactie op ...]
Gieles, Frans: Instemming en uitbreiding.
Een reactie op 'Te veel? Te weinig' ... door Luk Gijs & Sophie Verschueren, in Tijdschrift voor seksuologie 44, 4; december 2020 [Zie hierboven].
Instemming 1 : ... 'pedofilie' kan wel correlleren met specifieke neurologische processen, maar niet elke correllatie is ook een causaal, oorzakelijk verband.
Uitbreiding 1: de hormonen ...
Uitbreiding 2: de correlaties met neuropsyvhologische verschijnselen
Instemming 2: Pedofilie is het gevoel zich aangetrokken te voelen tot kinderen, ook in erotisch of seksueel opzicht.
Pedoseksualiteit is een daad: seksueel contact met kinderen aangaan. [...] Beide begrippen hangen samen als twee in elkaar grijpende kringen met elk een eigen gebied en samen een overlappend gebied.
Toegift: Pedofielen die geen dader zijn - James M. Cantor & Ian V. McPhail, 2026 ... Samengevat en vertaald ...
Friesland, Maurits van, Mijn buurman [roman], 2011
Recensie door Frans Gieles, 2024.
Een romanschrijver mag in zijn verhaal soms wel iets overdrijven aan de hand van het spreekwoord "overdrijven maakt de zaak duidelijk". De schrijver wil de lezer iets vertellen, in dit geval, zo schat ik het in, over hoe de samenleving met kinderen om gaat als er sprake is van haat/verwaarlozing/misbruik en/of echte liefde.
De 'schrijver'van het boek is Luuk, die als dertigjarige terugkijkt op wat hij als elfjarige heeft meegemaakt. [... ...]
Naast de menselijke personages in de roman is er de samenleving. De verwaarlozende ouders en de mishandelende Peter gaan vrijuit; de buurman die het kind wel liefdevol opving en die geen misdrijven beging wordt uitgestoten.
Impliciet stelt de romanschrijver de samenleving voor vragen over het bovenstaande, maar ook de vraag waardoor nu het huwelijk mislukte: door de 'schandelijke' buurman, of eerder door de vroege verwaarlozing en het feitelijk gebeurde maar kennelijk verdrongen echte misbruik en de jarenlange dromen en onzekerheid hierover - "Het lichaam vergeet het niet" zegt de traumatoloog - én het pas als dertiger hierover gaan spreken?
Het antwoord is aan de lezer.
Maart 2024
Schuster, Filip:
De samenhang tussen de tien negatieve ervaringen uit de kindertijd, en mentale problemen na het controleren op de andere negatieve ervaringen – een meta-analys. 2024, Ipce
De tien veelgenoemde negatieve ervaringen uit de kindertijd (inclusief emotionele en fysieke problemen en “seksueel misbruik”) zijn in veel onderzoekingen onderzocht op samenhang met [latere] mentale problemen. De gevonden samenhangen roepen heel wat kritische vragen op. De vraag of er een oorzakelijk verband kan zijn, blijft een open vraag.
[...]
De belangrijkste bevinding van deze meta-analysis is dat erg weinig samenhang gevonden is tussen de tien typen ‘negatieve ervaringen uit de kindertijd’ en ‘latere mentale problemen’, nadat elk van deze samenhangen los van de negen andere is berekend
[...]
We mogen dus redelijkerwijs stellen dat en nu geen wetenschappelijk bewijs is dat “seksueel misbruik” (of andere seksuele ervaringen die ook zo genoemd worden) op termijn ernstige mentale schade zal veroorzaken. Althans, het onderzoek laat alleen een zeer geringe samenhang zien tussen “seksueel misbruik” en latere mentale problematiek. De samenhangen ervan zijn onderzocht, maar juist niet de oorzaken ervan. [...]
Een opmerking
Het hierboven staande onderzoek lijkt strijdig met het hieronder staande onderzoek: ↑ "geen samenhang gebleken" ↔ ↓ "na acht jaar nog problemen".
Het verschil is het type onderzoek: ↑ grootschalig kwantitatief onderzoek dat naar samenhangende factoren zoekt ↔ ↓ kleinschalig kwalitatief klinisch onderzoek naar individuen.
Trauma na een vroege seksuele ervaring bestaat, zo blijkt uit klinisch onderzoek, maar dit is er niet per definitie en niet altijd: het kan er zijn, erkennen ook de APA en de DSM.
Neem het risico dus niet, zeggen wij dan - JON (FG).
In het artikel daaronder zegt Frank Furedi: 'Praat kinderen geen trauma aan - praat wel met hen'.
Citaten uit:
Bos, Kim & Thie, Merel: Onderzoek Amsterdamse zedenzaak: zorgelijk seksueel gedrag nog acht jaar na misbruik. NRC, 7 maart 2024
Kinderen die in een Amsterdamse crèche op zeer jonge leeftijd zijn misbruikt, vertoonden jaren later nog afwijkend gedrag.
Een kwart van de kinderen die slachtoffer werden van misbruik door kinderoppas Robert M. vertoonde acht jaar daarna nog altijd aan seksueel misbruik gerelateerd gedrag. Dat blijkt uit het proefschrift The deepest wounds are the immeasurable ones van Vionna Tsang [..]
Citaten uit:
Frank Furedi: Ik ben misbruikt, niet getraumatiseerd. Wilfred van de Poll: Interview met Frank Furedi. Trouw, 30 maart 2013.
Misbruik van kinderen is vreselijk, maar nog geen reden om hysterisch te worden. Praat kinderen die 'iets' naars hebben meegemaakt niet meteen een trauma aan.
December 2023
Jaarverslag 2023
Van 1 dec 2022 tot 1 dec 2023:
Over ... eenzaamheid ... eb 'dubbelleven' ...
Leden en bijeenkomsten ... Na Corona weer de voltallige groepen ...
JON 10 vaste leden, West 14. Individueel: In plaats van de groep: 3 personen in Oost, 3 personen in West. Naast de groep: 4 personen in Oost, 5 in West. In totaal 25 personen.
De jaarrekeningen van Oost en West ...
De inhoud van de gesprekken ... de nevenproblematiek ...
Aan deze vormen van hulpverlening zitten ook grenzen. ...
De regels over 'plaatjes' zijn strenger geworden. > Verbittering: "Er mag tegenwoordig ook niks meer ..." > De tijdgeest, het stigma ... "We mogen er niet meer zijn" ... We zien ook: asielkinderen letterlijk in de kou ... de mobieltjesverslaving bij de jeugd ... de schade door de toeslagenaffaire ... de wachttijden in de jeugdzorg ... eenzaamheid en somberheid bij de jongeren ...
We zien liever hechting en echt contact, geen eenzaamheid, 'iemand die er echt voor mij is'... die van mij houdt ...
Oktober 2023
Van het artikel "Kind op schoot ... Mag dit nog wel?" is een tweede versie geschreven.
September 2023
Steutel, Jan Willem:
Seks tussen volwassenen en kinderen – wat is daar mis mee?
|
in Pedagogiek 29e jaargang 78 • 1 • 2009 •
|
Je hoeft geen empirisch onderzoek uit te voeren om te mogen constateren dat de meeste mensen een afkeer hebben van seksuele contacten tussen volwassenen en kinderen. En die afkeer is niet, of althans niet alleen, een vorm van esthetische weerzin (bah! smakeloos!), maar vooral, of in elk geval ook, een vorm van morele afkeuring (foei! ontoelaatbaar!). De vraag is echter of deze even sterke als wijdverbreide morele afkeer van seks tussen volwassenen en kinderen gerechtvaardigd is. Het is één ding om bepaald gedrag intuïtief af te keuren, het is een heel ander ding om met argumenten te laten zien waarom dat gedrag afkeuring verdient. En mijn vraag is: kunnen we met argumenten aannemelijk maken dat seks tussen volwassenen en kinderen moreel verkeerd of moreel ontoelaatbaar is?
|
Gieles,
Frans, Ambivalantie - De 'blinde vlek' in kwantitatief onderzoek, o.a. van Rind c.s..
|
JON
|
In het overigens uitstekende en baanbrekende onderzoek van Rind c.s,
vooral de meta-analyse [*] vragen onderzoekers in de door Rind c.s. bestudeerde onderzoeken aan voormalige kinderen naar hun beleving achteraf van seksuele contacten die zij als kind hebben gehad met volwassenen. [...]
Afgerond kwamen daar deze cijfers uit tevoorschrijn:
-
De jongens: ruwweg 1/3 positief, 1/3 neutraal en 1/3 negatief.
-
De meisjes: ruwweg 1/6 positief, 1/6 neutraal en 2/3 negatief.
De kwantitatief werkende statisticus werkt binnen zijn/haar logica met drie begrippen: "positief", "negatief" en "neutraal". Immers, tussen "=1" en "-1" ligt nu eenmaal "0".
De kwalitatief werkende onderzoeker weet echter dat er twee waarden in het midden kunnen liggen:
-
"neutraal" ("0"), maar ook:
-
ambivalent: "+1 en -1 beide"
|
Gieles, Frans; Kind op schoot ... Mag dat niet meer?
|
JON
juli 2023
|
Dit artikel is een uitsnede uit het artikel "Een tweede gehechtheid" [*], in een apart bestand gezet én uitgebreid, omdat het een bredere strekking heeft.
[* < https://www.human-being.nl/Bibliotheek/een_tweede_gehechtheid.html >]
[In mijn proefschriftonderzoek, op zoek naar methodiek, vond een] team met een groep van jonge kinderen het leiden van de maaltijd een van de moeilijkste momenten van de dag. Dus ging ik de maaltijden leiden [om de methodiek te laten zien].
Nu waagde ik het tijdens het eten een kind op schoot toe te staan. ‘Foei, Frans, dat is tegen de regels!’ Wat een absurde regel! [...]
Nu sprak ik onlangs iemand die al vele jaren als vrijwilliger een jeugd-knutselgroep leidt in een club-/buurthuis. Een jong kind zat gezellig op zijn schoot te knutselen. De man vertelde dat er plotseling een bestuurslid naast hem stond dat hem verbood een kind op schoot te nemen. Ook mocht hij niet meer 'kopje-rol-over' spelen, want dan zou hij de kinderen veiligheidshalve moeten aaraken en dit was verboden. [...] Bij eens verder doorvragen vernam ik dit ook van andere jeugdwerkers, ook die in de naschoolse kinderopvang. [...]
Een pianoleraar raakte de vingers van een leerling aan voor de juiste vingerzetting .... Foei! ... Een schipper verhindert dat er een jongere omvalt op het deinende schip ... Foei! ... [...]
Angst voor intimiteit ... én verwarring tussen liefdevol of functioneel aanraken en seksualiteit. Overal seks in zien, ook waar het niet is. [...] Functioneel aanraken is geen seks.[... ...]
Onze cultuur, onze eigen opvoeding, bepaalde theorieën over kind en opvoeding en onze taal zitten ons hierbij dwars; we hebben de stroom tegen. Misschien zijn we, ter wille van de kinderen die onze warmte zo behoeven, sterk en moedig genoeg om behoedzaam, doch ook krachtig tegen die stroom in te zwemmen.
juni 2023
|
Juli 2023
Frost, Liam: Peinzen over pedofilie |
JON, 2020
|
Het speelde al heel lang in mijn achterhoofd, maar na het boek Niemandskinderen van Carolien Roodvoets [...] gelezen te hebben, ben ik anders gaan denken over pedofilie. [...]
Met jongere kinderen in bad zitten, samen bloot zijn, prima. Als er vanuit het kind iets ‘seksueels’ gebeurt, laat dat dan leeftijdsspecifiek zijn, maar moedig dat niet aan en ga het vooral niet zelf opzoeken.
.
|
Gieles & Goslinga aan het woord in: Arnoud van Soest & Marc van Bijsterveld:
Pedofilie? ‘Gooi dat begrip maar in de vuilnisbak …’
|
De Nieuwe Sekstant (NVSH*), zomer 1997
|
Wat moet je als je anno 1997 nog seksuele gevoelens voor kinderen hebt? Moet je dan maar dood? [...]
We vroegen het twee leden van de landelijke NVSH-werkgroep JORis [...*], een praatclub voor mensen die ideeën hebben over relaties tussen mensen die jonger zijn en ouder zijn dan zestien jaar.
[...] Gieles [...]:“Seks met kinderen, daar kun je maar beter niet aan beginnen”. Zover wil Gorrit Goslinga [...] niet gaan. Maar over één ding zijn ze het eens: het begrip ‘pedofilie’ kan de vuilnisbak in, want iedereen verstaat er weer wat anders onder. [...] een containerbegrip [...]
"Juist binnen JORis is hierover gesprek mogelijk. Wetsovertredingen worden binnen JORis afgeraden. Wel mag er over gevoelens gepraat worden.”
mei 2023
|
Citaten uit: Roedelof, Mascha;
Pedofilie - Een signaal van een verworden gesexualiseerde samenleving
|
Spiegelbeeld, november 2020
|
Het woord ‘sex’ is voor velen een beladen woord, waardoor sexualiteit vanuit een beladen, verwarde verwrongen verworden psyche benaderd wordt: alles wordt gesexualiseerd benaderd en waargenomen. Zelfs de aanraking van het geslacht van je kind. Dan rijzen vragen als: ‘wat vind je ervan dat ouders de geslachtsorganen van hun kinderen (gedeeltelijk) aanraken en vice versa?’ De vraag alleen al laat zien dat deze aan een verwarde psyche ontsproten is in plaats vanuit een natuurlijke geïntegreerde sexualiteitsbeleving, want de vraag wordt gesteld vanuit een gesexualiseerde omgang met (heel jonge) kinderen. [...]
Voor (heel jonge) kinderen is het uitermate belangrijk dat ze liefdevol geknuffeld worden, zodat ze een basisveiligheid in zichzelf ontwikkelen. [...]
Laatste liet een jonge moeder mij weten: mijn oudste van drie slaapt graag bij mij in bed en ik laat dat ook toe … Ik vind het prima … maar anderen vinden dat het niet kan. Ik heb die moeder het advies gegeven volledig op zichZelf en haar intuïtie en verbinding met haar kind te blijven vertrouwen. [...]
|
Citaten uit: Akkerman, Stevo, in gesprek met Ruard Ganzevoort:
Waar genade begint en waar zij eindigt
|
Trouw, De Tijdgeest, 5 december 2020
|
[...] [I:] Waaruit bestaat de heling?
[R:] Het begint bij zelfaanvaarding; dit geldt voor veel mensen die met misbruik te maken hebben gehad en kampen met schaamte en alles wat daarbij hoort.
Bij mij speelde dat ik enerzijds misbruikt was en anderzijds ook homoseksuele gevoelens had. In hoeverre had dat met elkaar te maken? [...]
Maar goed, ik moest daar uit zien te komen. Wat accepteer je van jezelf? Zelfaanvaarding – inclusief de donkere bladzijden, de onhebbelijkheden, de tekorten, is een belangrijke stap voor genezing.
|
Linssen, Leonie
Positieve en gezonde seksualiteit na seksueel misbruik
|
Op congres, 20 novembe 2018 |
[...] Wat gebeurt er in je hoofd als je seksueel opgewonden raakt en je worstelt met de gevolgen van seksueel misbruik? Beelden van het seksueel trauma komen op en veroorzaken gevoelens van schaamte. Als het trauma voor je negende heeft plaatsgevonden, zit de seksuele imprint en stimuli er voor de rest van je leven in. Deze liggen vast en kun je niet veranderen. Je kunt er wel iets nieuws aan toevoegen. [...]
Seksualiteit is in aanleg een emotionele respons. We hebben dus een goed contact met onze emoties nodig om tot een volwassen en gezonde seksualiteit te kunnen komen. [...]
Het begint met het contact met het eigen lijf.[...]
|
Over
Roodvoets, Carolien, Niemandskinderen:
De gevolgen en verwerking van een onveilige jeugd
Citaten uit een recensie door Cees van der Boom
|
1e druk 2006; Altamira
|
‘Niemandskinderen:’ ze zijn niet van hun ouders, omdat hun ouders niet van hen konden houden; ze zijn niet van zichzelf. Omdat ze ook niet van zichzelf kunnen houden; en ze zijn niet van anderen, omdat ze zich vaak niet aan anderen kunnen binden. Velen vinden met of zonder hulp de weg (weer terug) naar Iemandsland, maar sommigen verdwalen en verzuipen voorgoed in Niemandsland ...
Het boek beschrijft wat er onder een traumatische of onveilige jeugd moet worden verstaan, welke schade er kan ontstaan, hoe deze kinderen in de zoektocht naar hun eigen identiteit kunnen verdwalen in het leven, het moment van de ommekeer, hoe de traumatische gebeurtenis ‘ontwaakt’ en het verwerkingsproces daarna kan verlopen … [...]
‘Veilige hechting’ : wanneer een kind, in angstige situaties en bij vermoeidheid of ziekte geneigd is op adequate wijze de nabijheid van en het contact met zijn opvoeders te zoeken. {p 57} Als dat niet mogelijk is ontstaat er een zogenaamde onveilige hechtingsstijl, zoals dat bij veel Niemandskinderen is ...
|
Auteurs: studenten. Als het kalf verdronken is, dempt men de put
|
wsl 2013 Bron onbekend
|
In dit paper wordt antwoord gegeven op de vraag wat er verbeterd kan worden aan het huidige beleid omtrent pedoseksualiteit. Het doel is om pedoseksualiteit zo effectief mogelijk te voorkomen. Om dit te realiseren gaan wij eerst in op de verklaringen voor pedoseksueel gedrag aan de hand van wetenschappelijke theorieën. Wanneer de oorzaak van pedoseksualiteit bekend is, kunnen we verder ingaan op de oplossingen. Na de verklaringen gaan wij in op het huidige beleid en geven we antwoord op de vraag wat er aan dit beleid veranderd moet worden om pedoseksualiteit tegen te gaan. Tenslotte trekken we een conclusie.
|
Hartog, Tobias den & Schalkwijk, Laura;
'Ik voel me een slecht mens'
",
|
AD, 16 februari 2013
|
Tom houdt zijn seksuele geaardheid angstvallig geheim: ‘Ik ben pedofiel, maar zal een jongetje nooit iets doen.’
Hij behoort tot de meest gehate groep mensen in de maatschappij: de pedofielen. Maar het beeld van de viezige, stiekeme man die op jacht is naar kansen om zich aan kinderen te vergrijpen, is te eenzijdig, wil Tom vertellen. Zelf heeft hij een gezin, hoewel de worsteling met zijn geaardheid ‘altijd zal voortduren’. [... ... ....] "Het zwaarste was dat ik er met niemand over kon praten."
" [...]
|
Thie, Merel de, Een pedofiel heeft ook een gezin
|
NRC, 9 maart 2013
|
Pedofielen krijgen steeds langduriger toezicht opgelegd. In Nederland staan 660 zedendelinquenten onder toezicht van wie de veroordeling met kinderen te maken had. Ze zien zichzelf meestal niet als een ‘echte’ pedofiel. „Ik ben geen Robert M.”
|
Borrel, Daan: Verwarrende sensualiteit |
NRC, 10 december 2022
|
Hoe sensueel is de relatie met je kind eigenlijk, vraagt Daan Borrel zich af na het schrijven van een fictief seksverhaal waarin ze een klein kind liet voorkomen.
[... ... ...]
Als mensen in de toekomst meer ruimte krijgen om sensualiteit, erotiek en seksualiteit te ervaren, dan is het belangrijk dat we de verschillen tussen deze termen openlijk bespreken.
|
van den Noordt, Paola,
Maak meer gebruik van de ervaring die kwetsbare mensen hebben
|
Trouw, Opinie, 30 december 2017 |
Ervaringsdeskundigen hebben geleerd hun ervaringen en opgebouwde kennis in te kunnen zetten als middel voor het doel van herstel. Deze ervaringskennis is heel belangrijk voor de uitdaging waar we met elkaar voor staan.
Hoe kun je beter leren dan van mensen die de weg zelf al hebben bewandeld?
Mijn voorstel is: ga dit aan, zet het in en kom samen verder.
|
Gieles, Frans E J; Narratieve zelfhulp en therapie voor mensen met pedofiele gevoelens
|
JON
2016 |
Sinds 1981 begeleid ik NVSH zelfhulpgroepen voor mensen met pedofiele gevoelens. In dit artikel bespreek ik eerst hoe deze groepen nu werken, daarna de narratieve zelfhulpmethodiek als werkwijze, zoals deze al werkend vorm heeft gekregen.
|
|
December 2022
Jaarverslag 2022
Van 1 dec 2021 tot 1 dec 2022:
- Inleiding ...
- Leden en bijeenkomsten ... deels in kleinere subgroepen ...
- De jaarrekeningen ...
- De hulp van de groep en de professionals ...
- en meer: beschouwingen en actualiteit ...
Oktober 2022
|
Ideman, Marith: Wel pedofiel, geen kinderverkrachter. Mag dat?
|
Revu, 5 oktober 2016
|
Kirssen: ‘Pedofielen en misbruikers zijn niet synoniem. Een kinderverkrachter is een kinderverkrachter.
Onderzoek staaft dat. Uit het onderzoeksrapport Op goede grond blijkt dat twintig procent van de verdachten van de hands-on delicten (aan kinderen zitten) een pedofiel is. Tachtig procent van de zedendelinquenten die kinderen misbruiken valt dus niet per se op minderjarigen. Het zijn psychopaten, zoals Marc Dutroux, of vaders die zich vergrijpen aan hun kroost omdat er niks anders voorhanden is.
Volgens seksuoloog Van Beek komen uit buitenlandse onderzoeken vergelijkbare resultaten.
|
|
Erik van, en Janssen, Ellen: 'Meeste pedofielen zijn geen kindermisbruikers'
|
Hart van Nederland, 19 juni 2019
|
Seksueel contact met kinderen is strafbaar, maar pedofiel zijn niet. Pedofilie is een geaardheid waarbij men zich aangetrokken voelt tot kinderen. [...]
Het is een beladen onderwerp, waarover veel misverstanden bestaan.
"Dat alle pedofielen zich vergrijpen aan kinderen is een fabel", zegt Van Beek, verbonden aan het Seksuologisch Expertise Centrum Haarlem. Hij onderstreept dat pedofilie een geaardheid is, en geen ziekte of misdaad. "Net als hetero’s en homo’s zijn ook pedofielen in staat hun seksuele lusten te controleren, uitzonderingen daargelaten."
Juni 2022
|
Over
S. Bogaerts, A.L. Daalder en A.A.M. Essen:
Interpersoonlijke vaardigheden bij pedoseksuelen - De kortzichtigheid van attitudeonderzoek
Door:
Frans E.J. Gieles:
Citaten, samenvattingen en uitleg.
|
< Justitiële Verkenningen, 31-1, 2005
< JON (2022)
|
In dit artikel wordt de onderlinge samenhang van interpersoonlijke variabelen en persoonlijkheidsfactoren in relatie tot pedoseksualiteit onderzocht [..] omdat we inzicht willen krijgen in de onderlinge relaties tussen de variabelen [... namelijk:] [1] ouderlijke sensitiviteit; [2] vertrouwen; [3] volwassen romantische hechting; [en] [4] persoonlijkheidsstoornissen. [...]
We vinden een sterk positief verband tussen de latente variabelen [1] ouderlijke sensitiviteit en [2 & 3] interpersoonlijke factoren [...] en een sterk negatief verband tussen [1] ouderlijke sensitiviteit en [4] persoonlijkheidsstoornissen [...].
Tussen [2 & 3] interpersoonlijke factoren en [4] persoonlijkheidsstoornissen is er een zeer sterk negatief verband. [...] op grond waarvan kan worden afgeleid dat het beschikken over voldoende interpersoonlijke vaardigheden een buffer vormt tegen het ontstaan van pedoseksualiteit.[...] Er is al jaren de bevestiging dat [er] geen typische persoonlijkheidspatronen worden aangetroffen bij zedendelinquenten.
 
Mei 2022
|
Jansen, Joris:
EU-parlement geeft platforms optie privéberichten te checken op kindermisbruik
|
Tweakers.net/nieuws, 7 juli 2021
|
Het Europees Parlement heeft nieuwe regels aangenomen waardoor bijvoorbeeld e-mailproviders en berichtendiensten in staat worden gesteld om automatisch persoonlijke berichten te controleren. Het doel hiervan is het tegengaan van kindermisbruik.
 
|
Ryan Claus: Ben Kirssen: ‘Kindermisbruik wordt ons al decennia onterecht in de schoenen geschoven.’
|
De Nieuwe Revu, 18 september 2021
|
Tussen de één en drie procent van de mannen in Nederland heeft pedofiele gevoelens. Dat zijn er dus zo’n 170.000, drie uitverkochte voetbalstadions. De meesten van hen leven in anonimiteit. Nieuwe Revu ging in gesprek met een pedofiel die daar verandering in wil brengen. ‘Kindermisbruik wordt ons al decennia onterecht in de schoenen geschoven.’
[...]
De ernstigste misvatting volgens de strijdlustige vijftiger: verward worden met kindermisbruikers. Die boodschap probeert Ben al jaren via de media over te brengen.
[... ... ...]
Op een bijeenkomst ontmoette ik, voor het eerst in mijn leven, andere pedofielen. Dat was een warm bad. Voor het eerst voelde ik mij echt begrepen. Contact met gevoelsgenoten geeft mij nog steeds veel rust.’ [... ... ...]
|
Oosterom, Rianne
Hoe en wanneer stop ik met antidepressiva?
|
Trouw, 10 september 2021
|
Het gebruik van antidepressiva in onder jongeren toegenomen tijdens de coronacrisis. Wanneer kan je stoppen en hoe kom je er op een goede manier weer vanaf?
 
|
Colet van der Ven:
Deze mensen ontsnapten aan suïcide
|
Trouw, 9 september 2021
|
Aan de vooravond van de Wereld Suïcide Preventie dag, vrijdag 10 september, vertellen Marcel ... en Bodine ... over hun suïcidepoging. Ze overleefden het en maakten van die ervaring hun werk.
.
De do’s en don’ts bij een gesprek over zelfdoding
... ... Ga niet adviseren .... Oordeel niet ...
 
|
Alexandra van Ditmar: Echte aandacht geven, dat is nog zo gemakkelijk niet
|
Trouw, 23 december 2021 Rubriek: Filosofisch elftal
|
Kijk geen tv maar heb aandacht voor elkaar, zegt SBS6, dat om die reden op de avond van Eerste Kerstdag alleen een knisperend haardvuur uitzendt. Maar hoe je dat: aandacht voor de ander hebben?  
|
Jeroen Verkroost;
Maak écht contact met patiënt
|
Het Parool,20 oktober 2021
|
Toen Jeroen Verkroost werd opgenomen met een psychose, lukte het hem niet een band op te bouwen met zijn behandelaar. Hij pleit voor een persoonlijkere aanpak in de psychiatrie.
Januari 2022
|
Jaarverslag 2021
Van 1 dec 2020 tot 1 dec 2021: JORis in het tweede Corona-jaar.
|
JON Januari 2022
|
- Leden en bijeenkomsten ... deels in kleinere subgroepen ...
- Ook individuele contacten ...
- De jaarrekeningen ...
- De hulp van de groep en de professionals ...
-
Opmerkelijk is dat er in deze contacten nauwelijks gesproken hoeft te worden over de pedofiele gevoelens zelf, zeker niet als dit in de groep al kan. De groep kan meer: boosheid, frustratie, isolement en andere problemen kan de groep goed aan. Ook in de individuele contacten is het vaak genoeg al voldoende als er iemand komt, goed empathisch luistert, niet oordeelt en geen ongevraagde adviezen geeft....
-
De hulpvraag aan het begin is lang niet altijd 'Help help, ik ben pedofiel!' Nee: 'Help help, ben ik een pedofiel?' ... Voor zo iemand daar zelf echt achter gekomen is, kan dit nog wel een flinke poos duren.
- De actualiteit ... Het OM gaat meningen vervolgen ... Er vindt verpreutsing plaats ...
- Slotwoord ...
-
Kijken we naar de jeugd, dan vernemen we dat alle kinderen en jongeren, van kleuters t/m universiteitsstudenten, kampen met eenzaamheid, somberheid en meer mentale en sociale problemen. ... Hoe kunnen kinderen de voor hen zo noodzakelijke nabijheid ook fysiek ervaren en zelf niet in isolement verkommeren?
Augustus 2021
|
Sanury Khelifi-Sar: Je kind zal ze maar hebben: pedofiele gevoelens in de puberteit of vroege volwassenheid
|
juli 2021
|
Het maakt niet zoveel uit of uw kind er zelf over heeft verteld of dat u vermoedens heeft, het is een choquerende ontdekking als uw kind pedofiele gevoelens heeft. Als ouder zit u vol met vragen en zorgen. [...]
In dit artikel geef ik antwoord op de meest gestelde vragen van ouders die een kind hebben met pedofiele gevoelens.
|
Sanury Khelifi-Sar: Pedofiele jongeren. Een kwalitatief onderzoek naar de mogelijkheden voor laagdrempelige hulp voor pedofiele jongeren en hun ouders.
|
Scriptie Hogeschool van Amsterdam 21 juni 2021
|
Deze scriptie werd begoordeeld met het cijfer 10!
De hoofdvraag luidde:
‘Wat is een adequaat preventief antwoord van ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals op de wensen van jongeren met pedofiele gevoelens en hun ouders?’
Wensen voor laagdrempelige hulp voor pedofiele jongeren bestaan naast voorlichting uit deskundig pedagogisch advies voor zowel de jongere als de ouders, therapeutische interventies gericht op zelfacceptatie en de vermindering van secundaire klachten, en contact met gevoelsgenoten. Respondenten met een zorgprofessionele achtergrond pleiten voor meer opties dan alleen forensische hulp, betere faciliteiten voor peer contact en financiering voor onderzoek naar alternatieven voor opwindingsregulatie. Aan deze wensen kan voldaan worden, mits jeugdhulporganisaties, maatschappelijk werkers en psychologen kennis nemen van de Zorgstandaard en de regering bereid is om subsidies te verlenen voor verder onderzoek of uitbreiding van organisaties zoals Stop it Now!.
|
GGZ: Passages uit De GGZ Zorgstandaard: Parafiele en hyperseksuele stoornissen
|
GGZ On line: zie de link in het artikel.
|
Mensen met een parafiele of hyperseksuele stoornis vinden het over het algemeen moeilijk om hulp te zoeken. Het stigma op met name pedofilie is groot. Mensen met een dergelijke stoornis hebben twijfels over waarborging van de privacy. Men vindt het belangrijk dat men serieus wordt genomen en niet wordt bejegend als iemand die per definitie een zedendader is. Praten met lotgenoten wordt belangrijk gevonden.
|
Duits, Linda: Ik wil niet langer zwijgen over pedofilie
|
2019 en 2021 op brainswash.nl
|
[...] Pedofielen zijn de verliezers van de seksuele vrijmakingsbeweging die na de Tweede Wereldoorlog voet aan grond kreeg. [...]
In de jaren 70 waren er mensen die vrijuit beweerden dat seks tussen kinderen en volwassenen plezierig kon zijn en niet noodzakelijk schadelijk. Inmiddels is dat ondenkbaar: we zien iedere vorm van seksuele omgang tussen kinderen en volwassenen per definitie als misbruik. Zelfs een heimelijk verlangen daarnaar wordt gezien als monsterlijk. Enig begrip voor pedofielen is uit den boze. [...]
Halverwege de jaren 80 veranderde de tolerantie naar pedofielen. [...]
Er is een verschil tussen pedofilie, pedoseksualiteit en kindermisbruik. Pedofielen vallen op kinderen, wat niet betekent dat ze ook handelen naar hun verlangen. [...]
... je zal er maar achter komen, zo aan het einde van de puberteit, dat de leeftijd van de mensen die je begeert niet evenredig is gestegen met je eigen leeftijd. Toen je 10 was, viel je op meisjes van 10. Toen je 15 was ook. En nu je 20 bent nog steeds, en dat mag je aan niemand vertellen. [...]
|
Klomp, Chris: Kinderen misbruiken maakt je nog geen pedo
|
2019
|
Het blijft een gevoelig onderwerp waar mensen enorm boos over kunnen worden. Het gegeven dat pedofilie en kindermisbruik niet automatisch aan elkaar verbonden zijn. Sterker nog: een oude reactie van mij op Twitter over het onderwerp komt nog steeds terug en is goed voor vele haat- en dreigtweets. Een laatste poging om uit te leggen hoe het zit. [...]
Pedofielen kunnen niets doen aan hun gevoel. De verlangens zijn er. Kun je van walgen, maar daar gaan die verlangens niet van weg. [...]
Dan nu het belangrijkste. Uit onderzoek (link onder het woordje onderzoek) van onder meer de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel geweld tegen Kinderen onder verdachten van kindermisbruik blijkt dat tachtig procent van de kindermisbruikers niet-pedofiel is. Met andere woorden: de redenen van die mensen om een kind te misbruiken ligt niet in de stoornis, niet in de aantrekkingskracht voor kinderen. Dat herken ik van de ruim duizend zedenzaken die ik in twintig jaar tijd heb gevolgd. [...]
|
Fogteloo, Mrgreet & Polak, Nina: Pedofilie kun je managen' - Het onontgonnen brein van pedoseksuelen.
|
De Groene Amsterdammer, 9 februari 2011
|
Het taboe op pedofilie moet opgeheven worden, vinden bekende neurobiologen en psychiaters, zodat degelijk onderzoek gestart kan worden naar oorzaken en mogelijke oplossingen. ‘Opjagen werkt averechts.’
Juni 2021
|
Frost, Liam:
Wie is die meneer en wat zoekt die jongen?
|
JON, 2021
|
[... ... ...]
Ik ben me zelf eens gaan afvragen hoe ik zou reageren als ik vader was. Ik moest meteen toegeven dat ik niet blij zou zijn. Wie is die meneer die zonder met mij kennis te komen maken seksueel intiem is met mijn minderjarige zoon? Dit kan heel hard bij mensen binnen komen. [... ...]
En dan is het nog goed je af te vragen wat jeugdigen zoeken in een vriendschap met een volwassene? Komen ze liefde en aandacht te kort en zoeken ze dat in seks - dan kan dat later als seksueel misbruik worden herinnerd, ook al werd dat aanvankelijk positief beleefd.
Frost, Liam: Nadenken over pedofilie
|
JON, 2020
|
Toen de jongste nog levende broer van wijlen mijn vader contact met me opnam, schoffelde dat van alles in mijn geheugen op. Doden die beter begraven konden blijven, dan als spoken te gaan rondwaren. [...]
Uit welke krocht van de hel komt pedofilie? [...]
Veertig jaar geleden wees een psycholoog de 'afwezige' vader als oorzaak voor mijn interesse in jongens. Dat gaat wel over als je een meisje leert kennen. Niet dus.
Moeders rokken misschien? [...] Moeders rokken, die ongezonde symbiose - daar lijkt het wel op. [...]
Over pedofilie zelf kan ik kort zijn:
Geen seks met kinderen beneden de 12 jaar. Bloot stoeien, samen in bad zitten, allemaal prima. Maar ga niet met een kind liggen vrijen. (Jonge)tieners vanaf 12 jaar, dat is een andere discussie. Dat is geen pedofilie maar efebofilie. [...]
Mei 2021
|
|
Hendriks, Prof. Jan & Sebastiaan van de Water Onverklaarbare gevoelens ?
|
New Scientist, april 2021
|
Georganiseerde pedo-jachten. Protesten tegen vermeende pedocomplotten. Schandalen in kerken en sportclubs. Pedofilie zorgt voor een niet aflatende stroom consternatie. Ondertussen blijven kernvragen onderbelicht. Wat is pedofilie precies? Hoe kan een biologisch zo onlogisch fenomeen bestaan? En is er iets tegen te doen?
1. Hoeveel pedofielen zijn er eigenlijk?
2. Hoe sterk is het verband tussen pedofilie en kindermisbruik dan?
3. Waar komen die pedofiele verlangens vandaan?
4. Waardoor komt pedofiie veel vaker voor bij mannen?
5. Is pedofilie te genezen?
|
Samenvatting van:
Wijk, Anton van; Annemiek Nieuwenhuis en Angeline Smeltink:
Achter de schermen - Een verkennend onderzoek naar downloaders van kinderporno; Bekereeks, 2009.
Auteur onbekend.
|
Infonu.nl jaartal onbekend
|
De onderzoekers stellen dat waar het onderzoek naar de plegers van fysieke misbruikers van kinderen veel kennis heeft opgeleverd over wie zij zijn, waarom zij misbruik (kunnen) plegen en op welke wijze zij dat doen, er bij de downloaders van kinderporno sprake is van een grote kennislacune.
... Het aanbod ... De persoon ... Motieven en werkwijze ... Gedrag ... Typen ... Een P.S. ...
|
Goode, Sarah D. Finding Children Sexually Attractive
|
2013
|
This booklet is for anyone who finds that they are sexually attracted to children. In it, people talk in their own words about their own experiences and provide advice on how to handle this situation.
I hope you will find this booklet encouraging, helpful and inspiring! [...]
This booklet will provide you with a route-map for handling this situation, with examples of people who have been dealing competently with their sexual feelings for many years.
This booklet is based on research.
Maart 2021
|
Beek, Erik van & Gerritsma, Ingrid:
40 jaar oefenen op de walgingsreflex
|
Tijdschrift voor Seksuologie, # 40-3, juni 2016
|
In dit artikel wordt aan de hand van publicaties in het Tijdschrift voor Seksuologie (TvS) geanalyseerd in hoeverre de
maatschappelijke positie van pedofielen en hulpverlening aan pedofielen sinds de start van TvS in 1976 is veranderd. [...]
Aan de hand van bronnen binnen en
buiten het TvS wordt duidelijk dat, na intense polemieken in de tachtiger jaren, de tolerante benadering van het fenomeen
pedofilie heeft plaatsgemaakt voor intolerantie, angst en defensief en repressief denken. [... ... ... ...]
Anno 2016 bestaat
nog steeds spraakverwarring over de termen ‘pedofiel’
en ‘pedoseksueel’. Pedofielen met een hulpvraag
komen moeilijk in contact met hulpverleners en goede
informatie, of worden regelmatig niet goed geholpen.
[...]
JON bestaat nog steeds en is actief in het organiseren van gespreksgroepen van en voor pedofielen. [...]
|
Picavet, Charles
Doorbreek het taboe, onderzoek naar pedofilie is nodig
|
Tijdschrift voor Seksuologie, juni 2015, # 40-2, blz 72
|
Pedofilie is een taboe in de maatschappij, maar ook in de wetenschap. In Nederland wordt nauwelijks onderzoek naar het onderwerp gedaan, in het Tijdschrift voor Seksuologie is bijvoorbeeld nog nooit onderzoek onder de groep pedofielen gepubliceerd. Hooguit figureert pedofilie in onderzoek naar daders van seksuele grensoverschrijding. [...]
Binnenkort verschijnt in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior een artikel waarin 104 zelf-geïdentificeerde pedofielen zijn bevraagd over stigma-gerelateerde stress en mogelijke consequenties [... ... ...]
Hiervoor is nader onderzoek noodzakelijk. Maar ook als dat laatste niet het geval zou zijn, is dit relevant en belangrijk onderzoek. Het is bruikbaar om te laten zien dat niet alle pedofielen kinderen misbruiken en geloven in misbruik-ondersteunende gedachten. Ook is het bruikbaar om de leefwereld van pedofielen beter te begrijpen en om daarmee beter in staat te zijn hen te helpen als zij professionele hulp zoeken.
Het is hoog tijd dat we het taboe op onderzoek naar pedofilie ook in Nederland doorbreken, hoe moeilijk dat ook ligt in de maatschappij.
Februari 2021
|
Gieles, Frans, Is pedofilie erfelijk?
|
JON, februari 2021
|
Een gedegen onderzoek samengevat:
Tenbergen, Gila e.a.: The Neurobiology and Psychology of Pedophilia, 2015.
“Het is mijn geaardheid, ik ben er mee geboren.”
Klopt dit wel? Kan dit wel? Is er onderzoek naar gedaan? Ja.
"Dit overzicht geeft de belangrijkste bevindingen weer van onderzoek naar pedofilie, met de nadruk op neuropsychologisch onderzoek naar deze en andere vormen van menselijke seksualiteit."
“De auteurs geven een lijst van bevindingen uit neuropsychologisch onderzoek van pedofilie. Zij concluderen dat de meerderheid van deze onderzoeken gebreken vertonen, […]”
“Al dit onderzoek wijst erop dat pedofielen neurologisch gezien niet verschillen van niet-pedofielen. De onderzoeksresultaten lopen te ver uiteen om gedegen conclusies te trekken.”
“Conclusie: Pedofilie lijkt toch slechts in geringe mate een erfelijke component te hebben.”
|
Gieles, Frans, Kantelpunten en veranderingen ...
|
JON, februari 2021
|
Een overzicht van de veranderingen in de wetgeving, en dus 'de tijdgeest', hier in Nederland gedurende de laatstevijf decennia. [...]
De 'kapstok' waaraan ik de gebeurtenissen heb opgehangen is het begrip 'morele paniek' [...]
December 2020  
|
Jaarverslag 2020
|
JORis, december 2020
|
Van 1 dec 2019 tot 1 dec 2020: JORis in het Corona-jaar.
Veel piekeren ...
Getallen, de jaarrekeningen ...
Een vraag naar therapeuten, met uitleg ...
Opkomst van een 'nieuwe methodiek' in de GGZ ...
Actualiteit: de PNVD opgericht ... Feiten ... Hier valt wel iets over te zeggen ...
'Verscheurd' voelen veel contacten nu aan in onze anderhalve-meter-afstand-samenleving. Contacten worden ernstig gemist, knuffels nog het meest; pas als je ze mist, blijkt hoe belangrijk die zijn. Gelukkig mag er in de gezinnen nog wel geknuffeld worden, maar de opa's en oma's klagen steen en been hoezeer zij die contacten met hun kleinkinderen nu missen, de kleinkinderen al evenzeer. ... Hoe kunnen kinderen de voor hen zo noodzakelijke nabijheid ook fysiek ervaren en zelf niet in isolement verkommeren?
|
Gieles, Dr Frans E J: Over tbs gesproken ...
|
JON e.a., december 2020
|
Iemand van de media vroeg mij of ik ook een mening had over de tbs en of ik deze kort en bondig kon weergeven. Kort en bondig gaat niet lukken, er komt teveel bij kijken, maar hieronder toch een poging.
Mijn invalshoek is niet een grootschalig wetenschappelijk onderzoek met veel respondenten,maar mijn ervaringen van het zelf gewerkt hebben in zo’n kliniek als staflid. [...]
Via een scriptiestudente ontving ik ook informatie over een kliniek [...]
De derde en hier de voornaamste bron zijn de contacten met mensen in en rond de NVSH zelfhulpgroepen in de loop der bijna veertig jaar; casuïstiek dus, naast literatuur en een forse map met knipsels. [...]
Zo leerde ik direct en indirect meerdere tbs klinieken kennen. Plus hun ‘buren’: veel tbs klinieken hebben naast de kliniek ook een polikliniek, waar dezelfde mensen werken met dezelfde visie en methodiek.
Een getalsmatige inschatting ... ...
De recidive cijfers ... ...
Problemen ... kritiek ... suggesties
Een nieuw behandelingsmodel ... ...  
|
Anoniem JORis-lid
De steen die door de bouwlieden is afgekeurd …
|
JON, december 2020
|
… en hoe knuffels de planeet kunnen redden.
Soms identificeer je jezelf met iets dat je eigenlijk niet bent. Door sociale druk, door de media, door je omgeving en verwachtingen kan verwarring ontstaan. [...]
Doordat de samenleving iedereen indeelt in hokjes, wordt een man die affiniteit heeft met kinderen al snel ingedeeld in het duistere hokje van 'pedofiel’. [...]
Deze aantrekkingskracht is niet-seksueel van aard. Helaas wordt door druk van de maatschappij deze aantrekkingskracht snel als seksueel beschreven [...]
Seks met een kind is uiteraard absurd, en niemand wil dit ook. [...]
Als reactie op het feit dat velen deze liefde verwarren met seksualiteit,
is er weer een duistere tegenreactie ontstaan ... en kun je ... nauwelijks nog normaal met kinderen omgaan en ben je snel verdacht en word je gezien als een gevaar voor kinderen. Maar juist deze mensen zijn ‘de steen die door de bouwlieden is afgekeurd', zoals geschreven staat in de Bijbel. Grotendeels hebben zij dit aan zichzelf te danken doordat zij liefde met seksualiteit zijn gaan verwarren.
Oktober 2020  
|
Peuteman, Ann
Pedofielen aan het woord
|
Knack, augustus 2016
|
'Wij zijn niet zo verschillend van andere mensen'
[...] Wie is pedofiel? [...] Wie is pedoseksueel? [...]
De meeste mannen met een stabiele seksuele voorkeur voor kinderen doen daar in de praktijk niets mee.[... ... ...]
Ze zwijgen jarenlang, soms zelfs hun hele leven. Daardoor wordt hun geheim op den duur zo groot dat het alles gaat overheersen. [... ...]
Nochtans is het cruciaal dat er een plek is waar ze erover kunnen praten. [...]
Als een pedofiel zijn geheim helemaal alleen moet dragen, wordt hij al snel eenzaam en neerslachtig. En dat is niet zonder gevaar. [...]
Net daarom zouden pedofielen en hun hulpverleners graag zien dat pedofilie wat meer bespreekbaar wordt.
|
Reed, Dan; Boycot op muziek van Michael Jackson bevestigt het taboe
|
NRC 14 maart 2019
|
Kindermisbruik moet juist bespreekbaar gemaakt worden, betogen Iva Bicanic en Arda Gerkens. [... ... ...]
De gevolgen van voortdurend kindermisbruik zijn groot, zeker zolang het ‘geheim’ moet blijven. Zo wordt de helft van de slachtoffers later in het leven opnieuw slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met goede therapie kan het misbruik verwerkt worden en kan het leven weer opgepakt. Daarom is het van groot belang dat het taboe rond misbruik doorbroken wordt.
|
Clijsters, Astird & Charlotte De Pourcq, Charlotte Vanderbeken, Nadège Rossignon & Kris Vanhoeck;
|