Vorige ] Omhoog ] Volgende ]

~   [Home]     ~

HET KIND ALS VOORWERP  

[Blz. 243]

Wanneer een volwassene de interactieve aspecten in zijn relatie met een kind ontkent, gaat hij voorbij aan de invloed van zijn eigen gedrag, zijn bedoelingen en zijn doelstellingen en weigert hij rekening te houden met de omgevingsvariabelen. Hij maakt het kind tot object, in plaats van het als persoon te behandelen en houdt geen rekening met het feit dat het om een kind gaat. Het kind vormt slechts een punt op de agenda van de volwassene.  

Het is in wezen hetzelfde probleem dat feministen ter discussie stellen wanneer het gaat over de man-vrouw verhouding. Wanneer een man toenadering zoekt tot een vrouw met niets anders in zijn hoofd dan dat ene agendapunt - seksuele bevrediging - en voorbijgaat aan de waarden, behoeften, wensen, mogelijkheden en persoonlijkheid van de ander, verlaagt hij de vrouw tot een object. De geobjectiveerde persoon wordt daarmee vernederd, gekleineerd en machteloos gemaakt. Het feminisme heeft ons voorgehouden dat dit een vorm van onderdrukking is, waarbij de persoon in kwestie tot slachtoffer wordt gemaakt. In dit geval gaan retoriek en werkelijkheid samen. De mannelijke overheersing heeft bij vrouwen diepe, blijvende en vaak verwoestende wonden nagelaten. 

Wanneer men het kind wil behandelen als iemand met eigen specifieke rechten, dient de volwassene zich duidelijke bewust te zijn van zijn eigen machtspositie en van zijn vermogen het kind te domineren en te sturen. De volwassene dient goed zicht te houden op zijn eigen doelstellingen, vooronderstellingen en gedrag ten opzichte van het kind en zich bewust te zijn van zijn potentiële vermogen het kind te beïnvloeden. Zo niet, dan wordt het onvermijdelijk tot voorwerp verlaagd. Het is even tragisch als vreemd dat pogingen die erop gericht zijn om dat te voorkomen er uiteindelijk toe leiden dat dat juist wel gebeurt. Het stimuleren van de persoonlijkheid van een kind vergt meer van ons dan we nu plegen te geven.

Vorige ] Omhoog ] Volgende ]